Když už učiníte ten důležitý krok a rozhodnete se pro stavbu dřevěné terasy, není to konec veškerého rozhodování. Budete si dále totiž muset zvolit, na kterou stranu terasu postavit, jaké dřevo vybrat a zdali se rozhodnout pro hladkou nebo drážkovanou terasu. A právě na poslední z uvedených otázek vám poskytne odpověď tento článek.

 

Pojďme si nejprve představit drážkovanou terasu. Ačkoliv někdo může tvrdit, že její velkou výhodou je suchý povrch během deště, neboť voda drážkami odtéká pryč, opak je pravdou. Tento zažitý názor již byl vyvrácen, když se zjistilo, že drážky naopak přispívají k usazování nečistot, výskytu plísní a hub a zadržování vlhkosti. Tím pádem i na drážkované terase můžete velmi snadno uklouznout a samotné drážky tomu nezabrání.

Terasy Jelínek

Drážkovaná terasa se navíc hůře čistší a udržuje. Pokud chceme takovou terasu naolejovat, zjistíme, že spotřeba oleje je kvůli větší ploše povrchu vyšší než u terasy hladké a zároveň se olej na některých místech může vsáknout až za dlouhou dobu. Výsledkem pak mohou být tzv. mapy – tedy světlá a tmavá místa na celé terase.

 

Na druhé straně je však výhodou drážkované terasy její větší odolnost a delší životnost, neboť drážkovaná prkna nevysychají tak rychle jako hladká. Spousta zákazníků také preferuje drážkovanou terasu, neboť drážky jejich oku lahodí více než hladká prkna.

 

Vzhledem k tomu, že jsme si představili výhody i nevýhody drážkované terasy, asi nikoho nepřekvapí, že u hladké terasy tomu bude naopak. Nicméně i na hladké terase můžete snadno uklouznout a mohou se zde usazovat houby a plísně. Pokud terasa začne klouzat a budete mít pocit lepkavých nohou, bude potřeba terasu pořádně vyčistit, neboť to dokazuje, že se na vaší terase rozmnožily houby a plísně.

 

Pokud jde o úklid, je péče o hladkou terasu snazší, levnější a časově méně náročná. Při čištění této terasy vám tak postačí koště a čistá voda.

 

Záleží tedy na vás, jakou terasu – jestli drážkovanou nebo hladkou – si ve výsledku vyberete. Zdali se zaměříte čistě na výhody nebo naopak budete vybírat očima podle toho, co se vám líbí. Ať tak či onak, přejeme šťastný výběr!