Terasa nebo velký balkon by měl být synonymem klidu a pohody. Často navíc jde o dominantní část terasu a domu. Mnoho z nás na ní tráví takřka veškeré volné chvíle od prvních jarních teplých dnů až do pozdního podzimu. Proto, abychom si terasu mohli užívat co nejvíce je třeba, aby byla vhodně umístěna. Kam ji tedy ideálně orientovat, pokud si můžeme vybírat?

 

Záleží na tom, co požadujete

 

Milujete sluneční paprsky a plánujete se na terase opalovat? Stojí nedaleko také váš bazén a potřebujete sluníčko? Nebo terasu chcete využívat právě jako úkryt ve stínu? Právě odpovědi na tyto otázky hrají pochopitelně hlavní roli při rozhodování. Jak by tedy měla vypadat ideální terasa?

Terasy Jelínek

Sever nebo jih? Pokud milujete opalování, pak směřujte stavbu své terasy na jih nebo na východ. Myslete však na to, že sluníčko na terasu půjde opravdu často a je tak ideální se zamyslet ještě nad nějakým zastřešením. To nemusí být stále. Může jít například o markýzu, kterou použijete jen v případě potřeby. Využít můžete také různé zástěny na principu žaluzií, které jsou tvořené pohyblivými deskami. Pokud máte raději stín, orientujte terasu na sever. I v takovém případě je však hodné popřemýšlet nad zastřešením nebo zastíněním. V takovém případě vás totiž posuvné nebo další systému budou ochraňovat před větrem i případným deštěm.

 

Kuchyň by měla být blízko

 

Většina osob, které tráví celé léto na terase tam také často stoluje. Vychutnávají si tam snídaně, obědy i odpolední kávičky. Z toho důvodu je příjemné, pokud je terasa v blízkosti kuchyně, ideálně na ni přímo navazuje. Oceníte to v každém okamžiku, kdy půjdete pro další skleničku pro hosta. Chodit přes půl domu nebo celou zahradu by vás určitě nebavilo. Druhou možností je pochopitelně na terase vytvořit letní kuchyň. To je v poslední době velmi oblíbené řešení pro ty, co nemají kuchyň v dosahu terasy.

Když není na výběr

 

Je jasné, že ne vždy máte na výběr. Možná jste si představovali, že vaše terasa bude přímo navazovat na kuchyň, ale zkrátka to není možné. Nevěšte hlavu a spokojte se s tím, co je možné. Ideální je v takovém případě přizpůsobit vzhled a funkčnost umístění. Ideální je v takovém případě využít na podlahu terasová prkna a prostor propojit hlavně s okolní zahradou. Abyste stále nemuseli odbíhat do vzdálené kuchyně, můžete si pořídit alespoň skříňky na venkovní nádobí, malou lednici a přenosný dřez. Nemusíte vystavovat hned celou letní kuchyň. Udělejte to tak, aby vám to bylo pohodlné.