Že terasa neodmyslitelně patří ke každému domu se zahradou, je asi všem jasné. Aby však lidé ušetřili nějaké peníze, rozhodnou se, že si terasu postaví sami. Nakoupí si materiál, nářadí a vrhnou se do toho. Bohužel nedostatek zkušeností často vede ke katastrofálnímu výsledku. Níže jsme pro vás sepsali nejčastější chyby, kterých se lidé při stavbě terasy svépomocí dopouští, a proč je důležité svěřit svůj sen odborníkům. 

 

1) Umístění terasy

Ačkoliv se to zdá jako naprostá banalita, je potřeba vzít v potaz, jakým směrem bude terasa orientována. Nemůžeme postavit terasu přesně tam, kde si zamaneme. Počasí je totiž silnější než lidská vůle, a tak nám jeho vrtochy mohou volný čas strávený na terase pořádně znepříjemnit.

 

Při stavbě terasy si rozmyslete, jaké počasí vám vyhovuje nejvíce – zdali preferujete teplejší klima za všech okolností nebo oceníte, pokud vám při pobytu ve vaší oáze klidu a míru bude často dělat společnost stín. 

 

Pro umístění terasy je tak rozhodná světová strana, na kterou bude tento prostor směřovat. Terasa postavená směrem na sever bude muset odolávat větší zimě a bude zde i více stínu, naproti tomu terasa na jižní straně bude vystavena mnohem většímu slunečnímu záření. I terasy postavené na východ či západ mají svá specifika. Terasa orientovaná na východ bude vystavena slunečnímu záření jen ráno, po zbytek dne budete na takové terase pobývat ve stínu. Naproti tomu na terasu orientovanou na západ může více foukat a díky slunečnímu záření po většinu dne zřejmě oceníte nějakou zástěnu či pergolu.

 

Pokud se však nemůžete rozhodnout a máte ke stavbě terasy vyhrazený velký prostor, může vaše terasa zasahovat do vícero světových stran.

 

Nezapomínejte také, že i okolí kolem terasy bude mít vliv na vaši relaxaci. Pokud máte na zahradě hodně stromů, je zřejmé, že vám budou poskytovat větší stín, ale na druhou stranu se díky nim na terase může udržovat větší vlhkost.

 

Terasy Jelínek

 

2) Podklad pod terasou

Správně připravený podklad je základem dlouhé životnosti terasy. Nefunguje to tak, že se položí dřevěná prkna a je hotovo. To by si zákazník terasu moc neužil.

 

Základem pro stavbu je tedy podklad, který by měl být rovnoměrně rozložený a pod celou terasou stejný. Zákazník se může rozhodnout pro štěrkový nebo betonový podklad. Nejde ale postavit terasu, kde podklad bude zčásti betonový a zčásti štěrkový. Podklad má totiž velký vliv na životnost terasy, a taková terasa by se pak mohla kroutit nebo praskat.

 

Kromě podkladu je taky nezbytné mít kvalitní rošt z podkladových hranolů – musí být pevný a vzdálenost mezi jednotlivými hranoly by měla být 500 mm (jinak se mohou prkna na terase prohýbat). Je také velmi důležité, aby podkladové hranoly a terasová prkna byly ze stejného materiálu, jinak se terasa může po čase začít kroutit nebo praskat.

 

3) Výběr materiálu

Další častou chybou je výběr nevhodného materiálu pro stavbu terasy. Důvodem je snaha ušetřit. Kvalitnější materiál sice stojí více peněz, ale zase o to déle vydrží a zákazník se nemusí hned tak potýkat s nedokonalostmi nebo závadami, které na terase vzniknou vlivem položení nekvalitního materiálu. 

 

Než si však klient vybere materiál, je důležité, aby si rozmyslel, jak kvalitní terasu chce, co od ní očekává, kolik do ní hodlá investovat, kde terasa bude stát a jak bude koncipovaná (např. pokud má zájem o krytou terasu, může být materiál méně kvalitní než materiál pro terasu otevřenou, na kterou bude mít počasí větší dopad). Po zohlednění těchto faktorů si může vybrat mezi kamenem, betonem, dřevem, dlaždicemi nebo dřevoplastem. 

 

4) Malé spáry mezi jednotlivými prkny

Rozhodneme-li se pro dřevěnou terasu, je potřeba pamatovat na dilatační spáry mezi jednotlivými prkny. 

 

Doporučený rozměr pro spáry mezi dřevěnými prkny je 5-8 mm. Dřevo totiž jakožto přírodní materiál neustále během roku pracuje – vlivem tepla vysychá a smršťuje se, v zimě se zase vlivem vlhkosti roztahuje. Díky spárám se může dřevo roztahovat a předejte se tomu, aby se dřevo kroutilo nebo se na terase vytvářely nerovnosti.

 

5) Nevhodný spojovací materiál

Prostřednictvím spojovacího materiálu se upevňují terasová prkna. Ačkoliv se můžeme setkat s poměrně širokým sortimentem, je potřeba ve výsledku vybrat takový spojovací materiál, který by byl nerezový, jinak by kolem nýtů mohly vznikat černé skvrny.

 

Neváhejte nás kontaktovat a ze vším vám rádi pomůžeme!