Máte zájem o terasu, ale usilovně přemýšlíte nad tím, jak by váš odpočinkový prostor měl vypadat? A z kterého materiálu by měl být vyroben? Zda zvolit kámen, cihly, beton, dlaždičky nebo dřevo? V tomto článku se dozvíte, proč si vybrat právě dřevo pro výstavbu terasy i navzdory některým jeho nevýhodám.

Při volbě vzhledu a materiálu pro stavbu terasy je potřeba se nejprve zamyslet nad výsledkem, tedy nad tím, jak by terasa měla v konečném důsledku vypadat. Spousta zákazníků preferuje přirozený vzhled, který by pasoval do rázu zahrady. Ideálním materiálem je v tomto směru právě dřevo, které zahradu promění ve skutečnou svatyni klidu a míru, kde bude radost relaxovat.

Terasy Jelínek

Nutno dodat, že dřevěné terasy oceníte nejen coby ekologické a přírodní řešení, ale i pro svůj elegantní vzhled. Dřevěná terasa totiž promění každou zahradní párty v luxusní stylové posezení. Navíc je dřevo kromě pohledu i velmi příjemné na dotek.

Svoji roli sehrává i odolnost vůči povětrnostním vlivům. Vzhledem ke stále zvyšujícím se teplotním extrémům lze považovat dřevo jako vhodný materiál, neboť při pravidelné a poctivé péči si dřevěná terasa může zachovat svoji kvalitu a přirozený vzhled po dlouhá léta (i když existují rozdíly v životnosti mezi jednotlivými druhy dřevěného materiálu). Protikladem může být v této souvislosti třeba beton, který se za tropických veder rychle zahřeje a za mrazivých teplot zase může popraskat.

Zároveň je pobyt na dřevěné terase i příjemnější, neboť v horkých dnech poskytuje osvěžující posezení a v zimě nabízí teplejší zázemí.

Existují však i takové výhody dřevěné terasy, které by vás v prvé řadě nenapadly. Zejména pokud máte děti, oceníte především rychlé schnutí materiálu. Navíc dřevo tlumí pád, a tak dopad není tak tvrdý a bolestivý jako v případě kamenné terasy.

Aby si však dřevěná terasa zachovala všechny výše uvedené výhody, je potřeba se o ni náležitě starat – jde především o pravidelnou a poctivou údržbu. Ačkoliv je starost o terasu ze dřeva časově i finančně náročnější, přesto tato nevýhoda nepřevýší její nesporné klady.