Dřevěné terasy jsou velmi oblíbené. Není divu, tento přírodní materiál si o využití na terasách, kde má být útulno vyslovené říká. Pokud si vyberete terasu z exotických dřevin, určitě nešlápnete vedle. Exotické dřevo je totiž mnohem odolnější než to evropské a navíc je také tvrdší. Pro stavbu teras je tak rozhodně mnohem lepší. Jak se však ve všech exotických dřevinách zorientovat? A s čím je třeba dopředu počítat?

 

Vyrůstají v náročném prostředí

Stromy, které rostou v exotických krajích jsou zvyklé na velké teplo a také velkou vlhkost. Od počátku se tak mnohem více musí bránit veškerým plísním a škůdcům. Příroda to samozřejmě zařídila dobře a tyto stromy si ve svém přirozeném prostředí vyvinuly obranu v podobě velkého podílu olejnatých látek a velké hustoty. I díky tomu vám exotické dřevo může nabídnout velmi dlouhou životnost. A to od 30 do 50 let.

Terasy Jelínek

Odkud se obvykle dováží exotické dřevo

Zajímá vás původ dřevěných prken na vaší terase? Pak vězte, že exotické dřeviny se dovážejí z Afriky, Indonésie nebo Jižní Ameriky. Jejich využití na terasy je velmi oblíbené zejémna proto, že tato prkna vypadají opravdu exkluzivně.

 

Merbaou je velmi stabilní

Merbou je exotické dřevo, které vyniká tvrdostí a navíc je také velmi stabilní. Je to skvělý výběr pro venkovní posezení. Vzhledem k tomu, že jde o přírodní materiál je však nutné počítat s tím, že se na dřevě po nějakém čase mohou objevit drobné prasklinky. Nicméně toto dřevo je velmi odolné proti větru i dešti. Je to dřevo z jihovýchodní Asie. Toto dřevo má bledě žlutou barvu, pokud je bělové. Jádrové je pak červenohnědé až hnědošedé.

 

Ipe je dřevo s velkou hustotou

Líbí se vám typ Ipe? Určitě neděláte špatně. Toto exotické dřevo má podobné vlastnosti jako Merbau. Je velmi stabilní a také těžké. Navíc vyniká hustotou, která je asi 1100 kilogramů na metr čtvereční. Toto dřevo má navíc nízkou absorbci vody. Hodí se tak nejen na terasy, ale také jako podlaha k bazénu. Toto dřevo se dováží převážně z Brazílie. V nabídce je obvykle hned několik odstínů od světle hnědé po tmavou.

 

Massaraduba a Bangkirai jsou opravdu tvrdá dřeva

Jde o typy exotického dřeva s menší stabilitou. Tyto typy dřeva jsou velmi tvrdé a snesou tak i velkou zátěž. Myslete však na to, že vlivem počasí mají tendenci sesychat. Po letech se tak mohou začít kroutit. Na terasu ze dřeva Bangkirai navíc není ideální pořizovat kovový nábytek. Respektive kov by v tomto případě neměl přijít do styku se dřevem, jelikož by se na dřevě mohla objevit černá místa vlivem reakce těchto dvou materiálů.

 

Výhody a nevýhody exotického dřeva

Exotické dřevo má netradiční design a jak již bylo řečeno, také vyšší odolnost než evropské dřevo. Pyšní se také dlouhou životností. Musíte však počítat s tím, že všechny tyto výhody jsou vykoupené vyšší pořizovací cenou. Nicméně pokud propočítáte starosti a dobu používání, rozhodně se vyplatí.

 

Exotické dřevo je totiž oproti tomu evropskému naprosto nenáročné na údržbu. V podstatě není třeba ho nikterak ošetřovat. Ano, lze ho naolejovat, aby nevysychalo. Rozhodně však není nutné to dělat dvakrát ročně jako v případě evropských dřevin. Počítat však musíte s tím, že exotické dřevo po nějakém čase změní svou původní barvu. Některé jeho typy totiž mohou šednout. Je to však naprosto přirozená vlastnost dřeva, se kterou je nutné od počátku počítat. Nicméně pokud se vám zašedlá prkna nebudou líbit, můžete použít speciální odšeďovače a navrátit dřevu takřka původní barvu.

Co když jsou na dřevě drobné dírky

Na exotickém dřevu mohou být i po jeho opracování patrné drobné dírky. Způsobil je hmyz již ve chvíli, kdy napadl živý strom. Ničemu to však nevadí. Při kácení totiž škůdce uhynul a dál již dřevu škodit nemůže. Rozhodně to neznamená, že byste si na zahradu nastěhovali exotické škůdce.

Nevíte si rady s výběrem?

Nejste si jisti, který typ dřeva je pro vaši pergolu nebo terasu to pravé? Nechte si poradit od odborníků. Řekněte jim, kde bude dřevo používané, jaká podmínky na tomto místě očekáváte a také jaké zátěži bude muset dřevo odolávat. Věřte, že potom získáte opravdu kvalitní dřevo, které bude sloužit dlouhé roky.