Podlahu do pergoly byste měli vybírat podle toho, kde je pergola umístěná a jakým povětrnostním podmínkám je vystavena. V každém případě však nešlápnete vedle, pokud vyberete jako základní materiál dřevo. Vždyť právě dřevo bude ladit opravdu ke každé pergole. Důležité je zvolit nejvhodnější typ dřeva právě pro vaší pergolu.

 

Tradiční nebo exotické?

 

Vybírat můžete vždy mezi tradičním evropským dřevem nebo exotickými dřevinami. Zatímco evropské dřevo je většinou měkčí a má životnost maximálně deset let, exotické dřevo bývá tvrdší, odolnější a stálejší. Jeho životnost je od 30 do 50 let. Rozdíl je pak pochopitelně také v ceně, kdy evropské dřevo vyjde mnohem levněji než exotické. Je tedy na zvážení, zda není lepší na počátku investovat více peněz a poté moci s podlahou počítat dlouhá léta.

 

Myslete na to, že dřevěnou podlahu budete muset jednou za čas ošetřit. Stejně jako jiné dřevěné výrobky. Péče však není nikterak častá a už vůbec ne složitá. Je třeba pravidelně alespoň zametat. Dvakrát do roka pak důkladně vyčistit prkna proudem vody a poté terasová prkna natřít speciálním olejem. Ten je pro každý typ dřeva trochu jiný, z toho důvodu vždy vyberte právě ten, který je určený pro vaši podlahovou krytinu. Olej dodá dřevu pružnost a také stálost barvy. Vybírat můžete mezi bezbarvými nebo pigmentovanými oleji.

 

Terasy Jelínek

Bez údržby zešedne

 

Pokud se o vaši dřevěnou terasu v pergole nebude náležitě starat, pravděpodobně po nějakém čase vlivem povětrnostních podmínek zešedne. To však nemusí být naškodu. Dřevo změnou barvy pochopitelně neztratí na své kvalitě. Pokud se vám tedy změna barvy na přírodních materiálech líbí, není důvod se ji vyvarovat.

 

Jak je to s pokládkou

 

Pokládka dřevěné podlahy z terasových prken v pergole je velmi podobná jako pokládka klasické terasy. Vždy je třeba, aby jednotlivá prkna mohla dýchat. Z toho důvodu se pod podlahu dávají speciální rošty z podkladových hranolů. Ty jsou obvykle ze stejného materiálu jako samotná podla. Samotná montáž pak probíhá buď za pomoci nerezových vrutů nebo pomocí speciálních clipů. Vždy je nutné mezi prkny nechávat alespoň malou mezeru, aby dřevo mohlo i nadále pracovat. Přeci jen jde o organický materiál.