Se stavbou pergoly souvisí také výběr zastřešení. Co všechno je dobré vědět předtím, než se rozhodnete pro určitý druh zastřešení? Je třeba vzít v potaz hned několik faktorů. Nad čím je tedy potřeba se zamyslet?

 

Důležité jsou samozřejmě přírodní podmínky. Berte tedy v potaz četnost dešťových srážek a v zimním období četnost sněhových srážek. Jestliže si nejste jisti, jak na tom oblast, kde žijete je, raději se přesvědčte na sněhových mapách Českého hydrometeorologického ústavu. Kromě toho jsou však důležité i další věci. Záleží na tom, jakou máte připravenou konstrukci pergoly, kde je umístěná a také samozřejmě na estetické stránce věci.

Terasy Jelínek

Jaký typ zastřešení lze zvolit?

Sklolaminát – Je to směs skelných vláken a pryskyřice, která dokáže přirozeně rozptylovat světlo. Výhodou je, že sklolaminát je poměrně lehký a umožňuje tak snadnou montáž. Pryskyřice však během let ztrácí na průsvitnosti. Počítat musíte také s tím, že sklolaminátové desky se vyrábí jen ve tvaru vln.

 

Polykarbonát – Dutinkový polykarbonát je nejčastějším řešením při zastřešení pergoly. A není divu. Je to materiál, který dokáže odolat například kroupám. Výhodná je také jeho nízká hmotnost. Výhodou je také průsvitnost polykarbonátu. Ta je žádoucí zejména ve chvíli, kdy je pergola přímo u domu. Díky světlenosti se nemusíte bát nedostatku světla v interiéru domu. Pokud nad polykarbonátem uvažujete a máte strach z tepla, zvolte povrchovou úpravu krupičku, která dokáže rozptýlit sluneční paprsky a vytvořit stinější místo.

 

Sklo – Pro zastřešení terasy nebo pergoly se využívá také bezpečnostní sklo. To zajišťuje 100% propustnost slunečního záření. Materiál je stálý a také můžete počítat s opravdu velkou životností. Ke skleněné střeše se často dokupují ještě rolety

 

Plexisklo – Pokud z nějakého důvodu nechcete jako zastřešení volit klasické sklo, pak můžete zvolit plexisklo, které je na první pohled k nerozeznání od klasického skla. Cenově však bude výhodnější než bezpečnostní sklo. Měli byste však vědět, že je méně odolné a náchylné k poškrábání.

 

Plechy – Často lidé sahají také po plechové krytině. Ta však nepropustí žádné světlo a tak může být nevýhodná u pergoly, která je přímo u domu. Nevýhodné může být také to, že se plech lehce rozpálí a tak pod pergolou může být velké teplo. Nicméně je to poměrně levná varianta zastřešení a navíc je na výběr z mnoha barev.

 

Asfaltové šindele – Další možností zastřešení jsou asfaltové šindele, které se instalují na plnoplošné bednění. Jejich velkou výhodou je dlouhá životnost.

 

Markýza – Jestliže chcete mít možnost střechu zatáhnout kdykoliv se vám zachce, pak bude ideální uvažovat nad markýzou. Poskytne dokonalé zastínění, ale v případě potřeby střechu lehce zatáhnete.

 

Lamelová střecha – Pokud chcete svoji pergolu využívat po celý rok, pak je vhodné vybrat si bioklimatickou pergolu s lamelovou střechou. Ta si snadno poradí nejen s horkými letními dny, ale také s nepříznivým počasím. Bioklimatická pergola vám přinese opravdu komfort, který jinde nenajdete.

 

Důležitý je sklon střechy

Sklon střechy na pergolu může být různý. Odvíjí se od materiálu střešní krytiny. V případě, že zvolíte k dané krytině špatný sklon, je možné, že do pergoly bude zatékat. Výrobci vám však obvykle doporučí sklon, který je pro daný materiál potřebný. Je dobré vědět, že i pergola s rovnou střechou musí mít alespoň minimální sklon, aby se na střeše netvořily kaluže.

 

Minimální sklon pergoly by měl být alespoň 3 stupně, ale doporučuje se spíše větší sklon, asi 7 stupňů. A to zejména kvůli případné sněhové zátěži. Díky většímu sklonu případný sníh lépe sklouzne. Maximální sklon střechy je obvykle okolo 15 stupňů.

 

Jak vypočítat sklon střechy

Nejideálnější a nejpřesnější je sklonoměr. Ten funguje v podstatě jako jakákoliv aplikace na telefonu. Ostatně aplikace v chytrém telefonu je druhá možnost, jak vypočítat sklon střechy. Aplikací existuje opravdu mnoho. Důležité je však aplikaci zkalibrovat. Poslední možností je použít klasický metr s vodováhou. Stačí přiložit vodováhu na místo, kde kolmá střecha prochází v šikminu. Změřte svislou a vodorovnou délku. Hodnoty pak dosaďte do vzorce, kde vyděláte svislou plochu vodorovnou délkou. Výsledek je pak nutné ještě převést na stupně, a to pomocí goniometrické funkce tan. Dobré je střechu změřit alespoň na třech místech, díky tomu můžete hodnoty ověřit, případně je zprůměrovat.

 

Pozor na jednotky

Někdy se sklon střechy uvádí ve stupních, někdy je však uvedený v procentech. Dejte si tedy pozor, abyste tyto jednotky nezaměnili a nevybrali špatnou krytinu. Pokud si nejste jisti, jakou krytinu zvolit a jak vypočítat její sklon, nechte to raději na odbornících.