Lidé, kteří mají zahradu u svého domu na ní nechtějí jen pracovat. Zelenina a ovoce ze zahrádky jsou sice skvělé, ale důležitý je také odpočinek. Téměř každý si chce proto na zahradě vybudovat koutek, kde bude moci relaxovat. Pokud z nějakého důvodu nejde postavit terasu hned u domu nebo ji zkrátka nechcete, zaměřte se na dřevěné pergoly.

Terasy Jelínek

Co je to vlastně pergola?

Pergola je v podstatě jednoduchá konstrukce, která má vytvářet stín a chránit vás před deštěm. Věděli jste, že jednoduché pergoly se používaly již od dob antiky? Tehdy tedy pergoly obvykle neměly střechu. Většinou je obrůstaly nějaké rostliny, často vinná réva. Rostliny pak fungovaly také jako střecha, tedy hlavně z hlediska zastínění. Prudký déšť se pochopitelně pod rostliny dostal.

Nabírejte na zahradě síly

Pokud chcete na své zahradě vybudovat prostor, kde budete moci odpočívat nebo trávit volné chvíle s rodinou a přáteli, je třeba začít výběrem ideálního místa. Zvažte, zda chcete spíše chladnější a stinnější kout nebo dáte přednost sluníčku a teplu. Dále si před samotnou stavbou dřevěné pergoly rozmyslete, jak by měla vypadat, jaké bude její vybavení a jakou střechu preferujete.

 

Tvar bývá obvykle čtvercový, ale není problém si vymyslet i jiný tvar pergoly. Nábytek také nebývá problém. Záleží pochopitelně na vašich finančních možnostech. Do dřevěné pergoly se hodí ideálně dřevěný nebo ratanový nábytek. Pokud je to však nad vaše finanční možnosti nebo se vám zkrátka nelíbí, můžete uvažovat i o jiných materiálech a možnostech. Velmi populární je vyrábění nábytku ze starých palet. Můžete si tak vytvořit nábytek jakýchkoliv rozměrů. Je to jen a jen na vás. A navíc z palet můžete vytvořit například také bar nebo police na nádobí, které v dřevěné pergole necháte. Případně si pořiďte nábytek kovový nebo plastový. Ano, i nábytek z plastu může již dnes vypadat opravdu pěkně a lahodit oku.

 

Zastřešení bývá oříšek

Vymyslet, jak budete vypadat střecha pergoly je mnohdy trochu těžší. Myslete na to, že střecha by vás měla především chránit před nejrůznějším počasím. Nejen před sluncem, ale také před deštěm. Pravděpodobně nebudete chtít svou zastřešenou dřevěnou pergolu používat jen za krásného počasí. Levnou variantou je zastřešit jen pomocí pevné fólie. Ta svou práci pochopitelně odvede, ale není to nejideálnější řešení. A to z hlediska designu, ale také stability. Na střechu se proto obvykle používá například polykarbonát, případně jiné moderní materiály. Nic vám samozřejmě nebrání udělat střechu ze dřeva nebo klasických střešních tašek. Nicméně klasické tašky budou velmi těžké a je třeba s tím počítat už při stavbě konstrukce.

 

Udělej si sám

Dřevěná pergola není na stavbu nikterak náročná. Mnoho lidí si ji proto postaví svépomocí. Je však třeba vědět, jak na to a ideálně mít se stavbou věcí nějaké zkušenosti. Pokud jste ještě nikdy nic podobného nedělali, pravděpodobně se v tom budete trochu plácat. Na první pohled to vypadá zcela jednoduše. Vlastně se jen ztluče několik prkének. Tak jednoduché to však opravdu není.

 

Jestliže i tak toužíte postavit pergolu vlastníma rukama, můžete zvolit prefabrikovanou verzi. Koupíte ji ve složeném stavu a samy ji jen podle návodu smontujete. Je to v podstatě taková velká stavebnice. Pokud však na práci budete sám, nějakou dobu vám to určitě zabere. A bude to pochopitelně také fyzicky náročné.

 

Necítíte se na to? Rozhodně není za co se stydět. Pokud chcete postavit dřevěnou terasu a přejete si, aby bylo vše v pořádku, můžete se obrátit na odbornou firmu. Zkušení truhláři vám poradí s velikostí pergoly, vhodným tvarem a materiálem. Celou dřevěnou pergolu za vás pak odborně postaví. A vy už můžete opravdu jen vybrat nábytek a další vybavení. Na ženě nechte zútulnění pomocí dek, polštářů a dalších dekorací. Zanedlouho už si budete moci společně užívat svůj nový kout klidu.

 

Myslete na ošetřování pergoly

Po dostavění dřevěné pergoly si pochopitelně můžete užívat zasloužený relax, ale také je třeba myslet na to, že dřevo je potřeba čas od času ošetřovat. Dřevěné pergoly jsou vystavené nepříznivým vlivům počasí. Nejde jen o sluneční záření, ale také déšť, vlhkost a sníh. A v zimě také mráz. Pokud tedy chcete, aby vám pergola co nejdéle vydržela, je třeba ji hned na počátku opatřit ochranným nátěrem. Ideální je lazura. Důležité je vybrat vhodný nátěr. Pokud vám pergolu ze dřeva bude stavět firma, jistě vám poradí.

 

Nátěr je potřeba pochopitelně opakovat. Ideální je natírat dřevo ve chvíli, kdy je podklad a okolní teplota v rozmezí od 5 do 25 stupňů. Není vhodné dřevěnou pergolu natírat v dešti, mlze nebo pokud svítí přímé slunce. Myslete také na to, že povrch je potřeba před ošetřením očistit. Zbavte dřevo mastnoty, prachu i dalších nečistot. Ideálně pak použijte nátěr z biocidy. Nátěr je vhodné aplikovat ve dvou vrstvách.