Dávno už nejsou v módě obyčejná lehátka nebo třeba pohodlná zahradní křesílka. Trendem dnešní pokročilé doby jsou jednoznačně zahradní postele. Ano, je to stále trochu netradiční typ zahradního nábytku, ale na moderních zahradách začíná postupně nalézat své místo. Aby také ne. Dřevěné zahradní postele jsou opravdu stylové a poskytují komfort, který je potřeba ke kvalitnímu odpočinku potřeba. Stejně jako klasické postele mají totiž matraci a tím se liší od všech lehátek. Navíc jsou obvykle zahradní postele také vyšší. To ocení zejména ti, kteří se hůře pohybují. Ulehání i vstávání je totiž díky dostatečné výšce mnohem jednodušší.

 

Zahradní postel nemusíte využívat pouze ke spánku na čerstvém vzduchu. Oblíbené jsou také pro odpolední odpočinek nebo jako skvělé místo pro čtení knih a časopisů. Za teplých letních nocí lze však bez problémů zahradní postel využít také k přenocování. Vybrat si můžete hned z několika typů zahradních postelí. Zvolte si právě takovou, která bude vyhovovat vašim požadavkům.

 

Jednolůžková nebo větší?

Stejně jako klasické postele i ty venkovní mohou být různě velké. Chcete na ni odpočívat sami a stačí vám jednolůžková postel? Nebo máte raději více prostoru a postel, na kterou si s vámi může lehnout vaše drahá polovička, děti nebo zvířecí mazlíček? Je to jen na vás. Pokud vám i ta největší bude stále malá, můžete si nechat vyrobit zahradní dřevěnou postel na míru. A pak bude moci odpočívat třeba celá rodina najednou. Tedy v případě, že na tak velkou postel máte ve své zahradě dostatečný prostor.

Terasy Jelínek

Polohování zahradní postele

Jestliže nechcete v posteli jen spát nebo odpočívat, je ideální si zvolit polohovací postel. Díky polohování se vám bude například mnohem pohodlněji číst nebo vychutnávat váš svěží letní koktejl. S polohováním samozřejmě mohou pomoci také nejrůznější polštáře, kterými si vypodložíte záda. A na skleničku nezapomeňte pořídit něco jako noční stolek, případně alespoň stolek do postele.

 

Postel se může houpat

Milujete zahradní houpačky? A proč se nehoupat rovnou v posteli? Nebo se v ní nechat ukolébat ke spánku. Zahradní houpací postel bude mít úspěch určitě i u dětí. Ale radost z ní pochopitelně budou mít také dospělí. Houpací zahradní postel může být klasicky vyrobena ze dřeva a obvykle bývají také zavěšené na dřevěném modulu z kvalitního dřeva. Postel můžete opatřit také zastíněním, případně stříškou nebo dokonce bočnicemi.

 

Zastínění se bude hodit

Sluníčko je sice příjemné, ale někdy ho může být až přespříliš. Zejména v poledne je vhodné se před slunečními paprsky chránit. Zastínění postele je tedy nezbytné. Samozřejmě si můžete nechat vyrobit dřevěné zastínění terasy. Praktičtější však budou nebesa nebo baldachýny. A využít můžete například také textilní zahradní plachty, které obvykle dokáží ochránit nejen před slunečními paprsky, ale případně také před deštěm. Posloužit vám pochopitelně může také klasický slunečník.

Dva v jednom

Kromě klasických dřevěných zahradních postelí jsou oblíbené také praktické a funkční sestavy zahradního nábytku, které mají různé využití. Pokud budete chtít odpočívat, můžete je využít právě jako postel. Jestliže takový nábytek rozložíte, bude z něj rázem sedací nábytek se stolkem. Jestliže tedy nemáte na zahradě dostatek prostoru pro postel a zvlášť pro nábytek, je právě multifunkční zahradní sestava ideálním řešením jak takříkajíc zabít dvě mouchy jednou ranou.

 

Z jakého dřeva by měla být vyrobena zahradní postel?

Stejně jako jiný dřevěný nábytek, i postel by měla být zejména odolná. Přeci jen na ni budou mít vliv povětrnostní podmínky. Postel bude muset zvládnout slunce, vítr a déšť. Z toho důvodu vybírejte postele z tvrdého a odolného dřeva s dlouhou životností. Používá se například teakové dřevo nebo palisandr. Nezapomeňte však na to, že dřevo, ze kterého je vyrobená postel by měla ladit také se zbytkem dřevěného vybavení vaší zahrady. Tedy například s terasovými prkny, pergolou nebo ostatním nábytkem.

 

Dřevěné zahradní postele vytvářejí útulnou atmosféru a jsou také opravdu odolné. Jejich nevýhodou může být hmotnost. Je tedy ideální si vybrat jedno místo, kde bude postel po celou sezónu. Nezapomeňte také na to, že o dřevěnou venkovní postel se pravděpodobně budete muset pravidelně starat. Ošetřená by měla být ideálně stejným způsobem jako zbytek dřevěného vybavení na vaší zahradě. Může jít o lakování nebo olejování. Je to na vás.

Nepodceňte výběr matrace

Ano, je to jen zahradní postel. Ale je pravděpodobné, že v letních měsících na ni budete trávit opravdu velké množství času. Dost možná, že více, než ve své ložnici.  Proto by měla být pohodlná a kvalitní Pamatujte: Čím vyšší, tím pohodlnější. Ale to není všechno. Jde o venkovní postel, tudíž je dobré, aby byla matrace čalouněná venkovní látkou, která je vodoodpudivá. Důležitá je také výplň. Ideální je rychleschnoucí pěna.