Dřevěná podlaha okolo bazénu vypadá opravdu luxusně. Díky ní si doma na zahradě budete připadat jako v nějakém luxusním přímořském letovisku nebo na wellness pobytu. Možná se však ptáte, zda je dřevo dobrou volbou k vodě. Odpověď zní ano. Je však třeba vybrat vhodné dřevo, které vydrží nápor vlhkosti. Výběr není radno podcenit.

 

Dřevo musí být odolné

 

Dřevěná terasa okolo bazénu, u zahradního jezírka nebo pod zahradní sprchou je vystavovaná velké vlhkosti. Navíc na ni působí také značné tepelné šoky díky přímému slunci. Ideální je proto na takovou podlahu vybrat dřevinu s vysokou stabilitou a vyšší hustotou. Vhodné je, aby měla dřevina vysoký obsah přírodních silic, které dřevo před vlhkostí chrání. Výše zmíněná kritéria splňují tropické dřeviny. Použít můžete Massaraduba, Merbau, Ipe nebo Bankrai. Vhodné k bazénům jsou především Merbaou a Ipe. Pojďme si tedy nyní říci něco o těchto dřevinách.

Terasy Jelínek

Merbau – jde o dřevinu z jihovýchodní Asie, která má hnědou až tmavě červenohnědou barvu. Je odolná vůči hnilobě, je vysoce stabilní a její hustota dosahuje až 780 kg/m3. Při kontaktu s vodou zpočátku vyplavuje tanin, který barví okolí. Po čase však barvit přestane. Životnost je kolem 30 let.

 

Ipe – brazilský ořech pochází ze střední a jižní Ameriky. Ipe má zajímavou kresbu a barevnost. Ta se pohybuje od tmavě hnědočervené po černou a někdy odlesky žluté. Má velmi vysokou hustotu až 1200 kg/m3. Je to tvrdé a těžké dřevo odolné vůči opotřebení, vlhkosti, plísni i hmyzu. Jeho životnost je až 50 let.

 

Pozor na povrch dřeva

 

Dřevo bude u bazénu pravděpodobně často mokré. Z toho důvodu je nutné vybrat bezpečný povrch bez třísek. Z toho důvodu jsou na výrobu dřevěných teras k bazénům vhodné zejména zmíněné materiály Merbaou a Ipe. Tyto dřeviny nepouštějí třísky, jsou odolné a mají dlouhou životnost. Navíc i jejich údržba je velmi snadná.

 

Důležitá je pochopitelně kvalitní pokládka. Ať už jde o spád nebo odvodnění, vše musí být naprosto dokonalé. Nutné je také, aby byla terasa dobře odvětraná. Tím totiž prodloužíte životnost terasy o dalších pár let. Zvlášť pokud je součástí vašeho bazénu také sprcha, není pokládka zcela jednoduchá. Vhodné je proto nechat položit dřevěnou terasu odborníky, kteří mají s instalací okolo bazénů opravdu mnoho zkušeností.