Rodinný dům neznamená pouze vnitřní prostory a zahradu. Jeho nedílnou součástí je i krásná a pohodlná terasa, na které bude radost odpočívat a užívat si příjemné dny.

Aby zákazník této idylky docílil, musí být pro stavbu terasy zvolen vhodný typ dřeva. Zájemce o stavbu terasy se při výběru setkává s mnoha druhy dřevěného materiálu – řadíme sem tropické dřevo, evropské dřevo, severské dřevo a dřevoplast. Aby si zákazník pro svůj ráj vybral to nejlepší, musí se před započetím stavby vzít v potaz několik důležitých faktorů – zejména odolnost, životnost, vzhled a cena.

 

Tropické dřevo

Vzhledem místu výskytu (Jihovýchodní Asie, Jižní Amerika, Afrika) se tropické dřevo musí potýkat s náročnými podmínkami – jde zejména o nadměrnou vlhkost ovzduší, vysoké teploty a častý výskyt plísní. Pro boj s tímto náročným prostředím se u tropického dřeva vytvořila vysoká hustota, která brání vlhkosti, bujení plísní a napadání škůdci.

Mezi tropické dřevo patří teak (týkové dřevo) s hustotou okolo 690 kg/m³. I když patří mezi nejměkčí tropické dřeviny, přesto je to materiál tvrdý, pružný a trvanlivý. Nejtvrdší tropickou dřevinou jsou naopak ipe (brazilský ořech) a massaranduba s hustotou až 1 100 kg/m³.

Výhodou tropického dřeva je též jeho exotický vzhled. Zákazník si může vybrat ve velkém množství barevných odstínů tu pravou barvu pro svoji terasu.

Při vhodném umístění a adekvátní údržbě terasy z tropického dřeva se počítá s životností minimálně 30 let.

Výborné vlastnosti tropického dřeva sice znamenají jeho vyšší pořizovací cenu, nicméně s ohledem na jeho životnost je to investice, která se ve svém důsledku zákazníkovi několikanásobně vrátí.

Terasy Jelínek

 

Evropské dřevo

Ke stavbě teras se z našich zeměpisných šířek nejvíce používá borovicové a smrkové dřevo.

Ve srovnání s tropickými dřevinami se evropské stromy nepotýkají s náročnými podmínkami pro svůj růst, což se však projevuje i na jeho kvalitě. Lokální dřevo je tak měkké a málo odolné. Pokud je evropské dřevo vystaveno velkým výkyvům teplot, může dojít ke změně jeho tvaru (dřevo se začne kroutit). Velkou nevýhodou je též pryskyřice, která se uvolňuje při vysokých teplotách.

I navzdory těmto nevýhodám má spoustu pozitivních vlastností. Vzhledem ke krátké dovozní vzdálenosti je pro evropské dřevo charakteristická nízká cena. Krátká vzdálenost však znamená i menší zátěž pro planetu – sem patří nízká uhlíková stopa a zejména morální otázka samotné těžby dřeva v tropických oblastech.

Nízká pořizovací cena je však vykoupena skutečností, že evropské dřevo má životnost okolo 10 let (smrk je navíc méně odolnější než borovice) a vyžaduje pravidelnou, poctivou údržbu, která může zabrat hodně času.

Terasy Jelínek

Severské dřevo

Pro stavbu teras se využívá i dřevo ze severu, zejména pak jde o severskou borovici a severský modřín.

Stejně jako v případě tropického dřeva se dřevo ze severu potýká s náročnými klimatickými podmínkami v místě jeho výskytu, zejména s velmi nízkými teplotami. Díky tomu však dřevo získalo větší hustotu a tvrdost. Severské dřeviny výborně odolávají vlhkosti a umí se bránit proti plísni, houbám a škůdcům.

Severské dřeviny vykazují životnost v rozmezí 15 až 25 let. Vyznačují se též i snadnou údržbou. V případě pořizovacích nákladů se cena nachází někde mezi tropickými a evropskými dřevinami.

Velkou nevýhodou tohoto typu dřeva je pryskyřice, která sice na jednu stranu chrání terasu před napadením plísní škůdci a houbami, nicméně kontakt kůže s pryskyřice není nic příjemného a dokáže ovlivnit zážitek z pobytu na terase.

Terasy Jelínek

Dřevoplast (WPC)

V dnešní moderní době jsou trendem produkce uměle vyrobené materiály. Takovým materiálem je v případě stavby teras dřevoplast (WPC), tedy umělé dřevo, vyrobené ze směsi rozemletého dřeva, plastu (poměr dřeva a plastu je většinou 2:1) a přidaných barviv.

Terasy Jelínek

 

Co se týče vzhledu, zákazník nepozná rozdíl mezi dřevoplastem a přírodními dřevinami, přírodní a umělé materiály se však navzájem odlišují jinými vlastnostmi.

Mezi nesporné výhody patří to, že dřevoplast je odolný vůči nepříznivým povětrnostním vlivům – nejenže tedy nemění svůj tvar, ale není též náchylný na napadení plísněmi nebo škůdci. Výborné vlastnosti dřevoplastu se projevují především na ceně, která může být i vyšší než pořizovací cena tropického dřeva. V případě dřevoplastu se však zákazník může spolehnout na životnost dosahující až 25 let. Zájemce o terasu z dřevoplastu ocení i snadnou údržbu, neboť terasu stačí ošetřit proudem vody.

 

I tak vynikající materiál jako je dřevoplast má své nevýhody. Jde především o menší pevnost a pružnost materiálu. Dřevoplast se také při přímém slunečním záření rychle zahřívá a v případě požáru může způsobit katastrofální následky. Přidaný plast také eliminuje vůni pro dřevo tak charakteristickou a pro některé zákazníky nezbytnou.