Dřevěné terasy jsou takřka bezúdržbové. Přesto je třeba si několikrát do roka udělat čas a dřevu věnovat trochu péče. Odvděčí se vám větší životností a také hezčím vzhledem. Po pečlivé péči bude vaše terasa vypadat opět jako nová.

Povětrnostní vlivy dají dřevu zabrat

 

Venkovní terasy jsou vystavené přírodním živlům a povětrnostním vlivům. Jde o sluneční paprsky, déšť a samozřejmě také sníh. Dřevu příliš nesvědčí ani vlhkost nebo škůdci. O dřevo je tedy třeba pečovat. Péče je však zcela jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. A pokud se nechcete do údržby pouštět svépomocí, můžete si klidně zavolat naše odborníky, kteří se o vaši dřevěnou terasu postarají za vás.

Terasy Jelínek

Čištění krok za krokem

 

Prvním důležitým krokem je pochopitelně důkladné očištění terasy. Začít se musí pochopitelně zametáním. Poté je vhodné použít vysokotlaký čistič nebo hadici a dostat vodou ze dřeva zbylé nečistoty, které se nepodařily odstranit zametáním. Následně je vhodné použít speciální čistič na dřevěné terasy. Existují čističe, které se dají bez potíží použít na neošetřené i naolejované dřevo.

 

Další a velmi důležitý krok je olejování terasy. Olej nejen, že obnoví barvu dřeva, ale navíc zamezí praskání a bobtnání dřeva. Také dřevěnou podlahu ochrání před UV zářením nebo deštěm. Ideální je takto dřevěnou terasu udržovat dvakrát do roka. Pochopitelně závisí na typu dřeva. U exotických dřevin postačí olejovat například jednou za rok až dva.

 

Jak vybrat správný olej

 

Při výběru oleje je pochopitelně důležité vědět, z jakého dřeva je terasa a podle jeho druhu vybrat vhodný olej. Oleje mohou být bezbarvé nebo s lehkým barevným pigmentem, který zvýrazní barvu dřeva. Jestli to bude potřeba, můžete klidně použít dvě vrstvy nátěru. Myslete však na to, že první vrstva musí být před nanášením druhé opravdu dobře proschlá. Pro nátěr je vhodné používat širší štětce, které pokryjí větší plochu. Na hrany se pak bude hodit jeden menší štětec.