Přemýšlíte o tom, že si u svého domu vybudujete terasu s dřevěnou podlahou? Skvělý nápad! Nejen, že dřevěná terasa vypadá skvěle, ale má také dlouhou životnost. Vy si tak budete moci užívat pohodu, klid a relax po dlouhá léta. Na počátku je však dobré se zamyslet nad tím, jakou dřevinu zvolit. Jednotlivé druhy dřeva se samozřejmě liší svou pořizovací cenou. Obvykle však platí, že čím dražší dřevina, tím větší životnost a menší nutnost údržby. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé typy dřeva a jejich vlastnosti. Je lepší borovice modřín nebo snad některá exotická dřevina?

Terasy Jelínek

Životnost modřínové terasy

Nejčastěji vyrábíme terasy ze sibiřského modřínu. Ten totiž poskytuje ideální poměr cena/ výkon. Modřín sibiřský je trvanlivá dřevina s hustými letokruhy, které zajišťují tvarovou stálost. Navíc má sibiřský modřín vysoký obsah pryskyřice. Ta pomáhá zajistit odolnost proti klimatickým podmínkám. Bohužel se však může stát, že pryskyřice vyteče na povrch.

Terasu můžete udělat také z evropského modřínu. Evropský modřín má však oproti sibiřskému modřínu menší životnost a méně husté letokruhy.

 

V případě sibiřského modřínu musíte počítat s tím, že postupem času dřevo částečně zešedne. Je to jeho přirozená vlastnost. Jde pouze o vizuální efekt, rozhodně to neznamená, že je terasa znehodnocená. Jestliže se vám šedivění nelíbí, můžete se mu vyhnout díky povrchové úpravě dřeva a jeho údržbě. Životnost modřínové terasy je až 25 let.

Terasa z borovice

Borovicové terasy jsou oblíbené zejména díky nízké pořizovací ceně. V porovnání s exotickými dřevinami vás terasa z borovice může vyjít klidně na polovinu ceny. Musíte však počítat s tím, že nízká cena bude vykoupena nejen kratší životností, ale také nutností stálé údržby. Alespoň dvakrát do roka je potřeba terasu z borovicového dřeva natřít speciálním olejem.

 

Pokud se vám líbí borovice, ale chtěli byste odolnější terasu, pak můžete sáhnout po tepelně modifikované borovici. Prodává se pod názvem Thermowood. Jde o kvalitnější dřevo, což se pochopitelně odráží v ceně. V tomto případě už příliš neušetříte. Životnost terasy z borovice se uvádí kolem deseti let. Modifikovaná borovice pak vydrží o něco déle.

Terasa z exotických dřevin

Jestliže chcete, aby vaše terasa vydržela opravdu dlouhou dobu, pak je dobré do ní na počátku investovat větší finanční obnos a vybrat si z mnoha možností exotického dřeva. Veškeré exotické dřeviny nabízí nejen trvanlivost, ale také vysokou odolnost. Dobrou zprávou je, že si můžete vybrat z mnoha barevných odstínů. Vybírat můžete mezi dřevinami jako jsou Bankrai, Massaradiba, Merbaou, Ipe nebo Bangkirai.

 

Určitě vás potěší, že exotické dřeviny jsou obecně nenáročné na údržbu. Nemusíte se zabývat žádnou povrchovou úpravou dřeva. Životnost těchto dřevin je přes 30 let. Pozor si však dejte u některých typů, kterým vadí kontakt s železnými předměty. Některé exotické dřeviny totiž reagují na železo tak, že se na nich vytvoří tmavé skvrny. I z toho důvodu je nutné používat při montáži nerezové spojovací materiály.

 

Není to jen o dřevině

Ačkoli je výběr dřeviny opravdu důležitý, životnost nezáleží jen a pouze na dřevě, ze kterého je vyrobena. Jde také o konstrukční ochranu dřeva. Je důležité, aby dřevěná terasa byla dostatečně odvětraná a nedocházelo ke kontaktu se zeminou nebo rostlinami. Myslete na to, že špatně postavená terasa může mít opravdu nízkou životnost. Z toho důvodu je vždy lepší se obrátit na odborníky, kteří vědí, jak se mají dřevěné terasy stavět. Při stavbě svépomocí sice ušetříte pár korun za montáž od odborné firmy, nakonec však můžete splakat nad výdělkem.

Výhody dřevěné terasy

Oproti jiným povrchům je dřevěná terasa příjemnější, a to nejen na pohled. Nejen, že je dřevo takřka bezúdržbové, ale navíc jde o příjemný povrch, který v chladných měsících nestudí a naopak v horkých letních dnech se příliš nerozpálí. Vy si tak posezení na terase můžete užívat bez ohledu na počasí.  Další výhodou je, že dřevo rychle schne. V případě pádu na dřevo vás čeká měkčí dopad než například na kamennou terasu.

 

Skvělé je, že pokud máte na zahradě bazén, můžete zvolit stejnou podlahu také k němu. Dřevo se hodí také k rybníkům nebo zahradním jezírkům. Vaše zahrada tak bude mít jednotný vzhled v souladu s přírodou.