Pokud chceme, aby nám zakoupená věc vydržela co nejdéle, je potřeba se o ni adekvátně starat. Toto pravidlo platí i pro dřevěnou terasu. Pokud o terasu budeme náležitě pečovat, odmění se nám dlouhou životností a perfektním, přírodním vzhledem.

Pravidelná údržba však kromě zaručeně krásného vzhledu brání i vzniku plísní, hub a výskytu dřevokazných škůdců. V neposlední řadě je udržovaná terasa také schopna lépe odolat nepříznivým klimatickým podmínkám (sníh, nadměrné dešťové přeháňky nebo přímé sluneční záření).

 

V prvé řadě je nutné si uvědomit, z jakého dřeva je terasa vyrobená – terasu z tropického dřeva není totiž potřeba podrobovat tak důkladné péči jako terasu z evropského dřeva. Nicméně nic nezkazíte, pokud budete o terasu, ať už je z jakéhokoliv materiálu, pečovat dvakrát ročně – na podzim a na jaře.

Terasy Jelínek

Základem veškeré péče o dřevěné terasy je olej speciálně vyrobený pro údržbu teras, ideálně takový, který v sobě obsahuje i ochranu před UV zářením. Ten však nevyřeší všechno, neboť při poctivé údržbě musíte vzít v potaz i další faktory:

  • polohu (terasy umístěné směrem na jih jsou častěji vystaveny přímému slunečnímu záření),
  • zastřešení (nekrytá terasa není chráněna před povětrnostními vlivy) nebo
  • kvalitu podkladu (terasa by měla být umístěna na štěrkovém podkladu).

Ještě před nanesením oleje musíte zhodnotit dosavadní stav terasy. Pokud se vaše terasa nachází ve špatném stavu (plíseň, zanedbaná prkna), doporučujeme zakoupit speciální čistič, který je schopný vrátit použitému dřevu původní kvalitu a vzhled.

Pokud jste si vyčlenili den pro údržbu terasy, musí to být den, kdy jsou příznivé povětrnostní podmínky. Ideální venkovní teplota je v rozmezí 10-30 °C (péči totiž neprospívá zima ani tropické teploty). I když je počasí nevyzpytatelné, ověřte si u předpovědi počasí na další den, že nemá pršet.

 

Pro správnou péči o terasu byste měli dodržet tento postup:

1) Prvním krokem je úklid terasy a příprava na další fázi. Proto nejprve terasu důkladně zameťte, a poté přetřete čistou vodou.

2) Použijte čistící prostředek tak, že jej kartáčem budete drhnout ve směru vláken.

3) Poté znovu opláchněte terasu čistou vodou a nechte ji proschnout (v závislosti na počasí a vlhkosti vzduchu může trvat až několik dní).

4) Rovnoměrně naneste tenkou vrstvu oleje ve směru vláken (při silné vrstvě by se na prknech vytvořil film). Na olej použijte ideálně lazurovací štětec nebo váleček z umělých mikrovláken.

5) Nechte olej hodinu působit a poté setřete nevsáknuté zbytky suchým hadrem. Pokud tento krok přeskočíte, mohou se vám na prknech tvořit tzv. mapy.

6) Nechte nátěr, aby zaschnul – většinou do 24 hodin, při chladném počasí může schnutí trvat trochu déle. Úplné proschnutí terasy však očekávejte až po 10-14 dnech.

 

Na závěr je třeba připomenout i jedno všeobecně známé pravidlo. Každý ví, že pokud chce mít terasu v tzv. top stavu, musí dodržovat i jistou prevenci. Tou je časté zametání (odstranění hrubých nečistot způsobujících rýhy), umístění podložek pod zahradní nábytek a gril či občasné přemístění předmětů, které mohou na terase udržovat vlhkost a vytvářet černé stopy. (slunečník nebo květináče).

 

Chápeme, že se to může zdát složité, nechce se vám do toho, nebo na to prostě není čas, a proto naše firma nabízí renovaci za přijatelné ceny. Kontaktujte nás