Léto se letos sice nechtělo dlouho pustit své vlády, ale pomalu se přehouplo do podzimu. Ani se nenadějeme a je tu zima. Možná bude mírná, možná nás překvapí svou silou. Ať už tak nebo tak, je potřeba připravit na zimu svou dřevěnou terasu. A začněte s tím co nejdříve. Měli byste být rychlejší než první mrazíky. A ty se mohou objevit mrknutí oka.

Terasy Jelínek

Terasy ze dřeva jsou oblíbené

Přírodní materiál, kterým dřevo je je velmi oblíbený, zejména na tvorbu teras. Není divu. Dřevěná terasa může během jarních a letních dnů udělat opravdu skvělou službu. Je to místo, kde lidé relaxují nebo grilují s přáteli. Stejně tak se na terase mohou věnovat dalším činnostem. Terasa je často pro mnohé prostor, kde tráví takřka polovinu roku. Pokud si však svou dřevěnou terasu chcete užívat co možná nejdéle, je třeba se o ni náležitě starat. Dřevo je sice kvalitní, ale rozhodně potřebuje péči.

 

Věděli jste, že pokud se nebudete o dřevěnou terasu starat, změní dřevo svou barvu, pravděpodobně po čase vlivem povětrnostních podmínek také popraská a v prasklinách se pak začne usazovat špína. Ale třeba také mech nebo řasy. Dřevěná podlaha vaší terasy pak bude po pár sezónách vypadat jako stará, zničená podlaha, kterou je třeba vyměnit.

 

Ošetřete dřevo před zimou

Není terasa jako terasa. Pokud je vyrobená z exotického dřeva, pak nepotřebuje takovou péči jako terasa z evropského dřeva. Nicméně ani tak nic nezkazíte pokud se o podlahu postaráte právě před nadcházející zimou. Jelikož není dřevo zrovna levný materiál, předpokládáme, že budete chtít, aby vám dřevěná terasa vydržela co možná nejdéle.

 

V první řadě je důležité povrch opravdu pečlivě vyčistit. Klasicky nejprve použijte koště a zameťte všechno smetí. Následně terasu vytřete čistou vodou bez použití jakýchkoliv čisticích prostředků. Ty přijdou na řadu později. Pokud máte doma vapku, použijte ji. Jestliže ji nevlastníte, můžete vydrhnout podlahu kartáčem. Případně zavolat firmu, která vapkou disponuje a podlahu za vás vyčistí. V každém případě na závěr mytí musí být podlaha opravdu čistá a omytá od čistícího prostředku.

 

Nezapomeňte na olej a kvalitní péči

Základem péče o dřevěnou terasu je olej, který je speciálně vyrobený právě na údržbu teras. Měl by v sobě obsahovat ochranu proti UV záření. Olej však na dřevo naneste až poté, co zkontrolujete stav terasy. Jestli na dřevěné podlaze naleznete plíseň nebo zjistíte, že jsou prkna zcela zanedbaná a zaslouží si větší péči, je vhodné zakoupit speciální čistič, který nevzhlednému dřevu vrátí nejen krásný vzhled, ale také jeho kvalitu. Možná se ptáte, proč doporučujeme olej a ne lak. Pochopitelně máte na výběr, čím dřevo ošetříte. Nicméně zatímco olej dřevo vyživuje a jde do hloubky materiálu, lak může popraskat a navíc dřevo pod ním nemůže dýchat. Na terasy tedy není zrovna vhodný.

 

Počasí musí být ideální pro údržbu

Údržbu dřevěné terasy byste si měli dopředu naplánovat. Tedy konkrétně je nutné řídit se počasím. Ideální teplota je od 10 do 30 stupňů a měly by být také příznivé povětrnostní podmínky. Za deště rozhodně není ta pravá chvíle na úklid terasy. Vhodné bývá počasí na závěr září, případně na počátku října.

 

Co s nábytkem a květinami?

Jestliže máte terasu uzavřenou nebo zaplachtovanou, pak ji pravděpodobně využíváte po celý rok a příprava na zimu byla jen klasickou údržbou, po které bude prostor dále sloužit stejnému účelu jako v létě. Nábytek a květiny tedy po pečlivém vyčištění a naolejování prken vrátíte zase zpět na místo. Pokud však terasu v zimě nevyužíváte, je dobré zazimovat také veškeré vybavení a doplňky. Přeci jen některé květiny by zimu na mrazu nevydržely. Místo nich můžete alespoň na terasu naaranžovat podzimní a zimní výzdobu, pokud chcete. Jestliže terasu nebudete využívat, je dobré uklidit na zimu také nábytek. Zvlášť jestli je vyrobený ze dřeva.

 

Stačí údržba jednou ročně?

Záleží samozřejmě na typu dřeva, některé povrchy vyžadují kvalitní údržbu dvakrát do roka. Pečovat o podlahu je vhodné na podzim a na jaře. A jak poznáte, zda je nutné opět provést obnovovací nátěr? Jestliže na plochu dřeva nakapete kapky vody a ony se vsáknou do dřeva, je třeba povrch ošetřit. Na jaře tedy nejprve můžete povrch terasy otestovat a podle toho se rozhodnout, zda jen běžně uklidíte po zimě nebo je nutné nanést obnovovací nátěr.