Terasa je místo, kde je možné se zrelaxovat nebo setkávat s rodinou a přáteli. Kdo má terasu, pravděpodobně na ni tráví mnoho času. Zejména v letních měsících. Mnoho rodin si však pohodovou atmosféru terasy chce užívat takřka po celý rok, i to je možné. Přemýšlíte nad tím, jaká by měla být vaše terasa? Pokud se rozhodnete pro dřevěnou terasu, nešlápnete vedle. Dřevo je na dotek příjemné, navíc jde o přírodní materiál, který vytvoří útulné zákoutí. Při realizaci dřevěné terasy je však třeba se vyvarovat několika chyb. Pojďme se na ně podívat.

Terasy Jelínek

Dřevo musí být kvalitní

Největší chybou je postavit dřevěnou terasu z nekvalitního dřeva. Při výběru prken na terasu je nutné věnovat se nejen jejich vzhledu, ale hlavně mechanickým vlastnostem. Pokud bude vaše terasa krytá, pak můžete na podlahu využít smrkové dřevo nebo také borovici. Pokud však budou prostory otevřené, je třeba vybrat o třídu tvrdší a pevnější dřevo, které zvládne povětrnostní podmínky. Vhodný je například odolný sibiřský modřín. Ten si poradí s vlhkostí, mrazem, ale také větrem nebo krupobitím. Navíc je odolný také vůči škůdcům, hnilobě a plísním. A pokud se ptáte na životnost terasy ze sibiřského modřínu, věřte, že vydrží funkční i čtvrt století.

 

Existují ještě další možnosti kvalitních dřevěných prken. Pokud si s jejich výběrem nejste jisti, pak bude nejlepší obrátit se na odborníky, kteří vám poradí. Stačí jen nastínit vaše představy a požadavky. Potom už si nechat poradit, jaká možnost je pro vaše potřeby ta nejideálnější.

Záleží také na podkladu terasy

Postavit funkční terasu, která vydrží dlouhá léta není jednoduché. Pochopitelně nezáleží jen na prknech, ale také na podkladu terasy. Špatně zvolený podklad by totiž mohl zničit i sebeodolnější terasová prkna. Myslete na to, že také podklad terasy je po celý rok vystavený různým klimatickým změnám. Musí vydržet horké letní dny plné slunce, velký vítr, průtrže mračen, ale také sníh nebo mráz. Zvolit je třeba tedy takový materiál, na který se můžete spolehnout.

 

Nevhodnou kombinací podkladu je rozhodně beton a štěrk. Tato kombinace by totiž časem zapříčinila sesuv. Dřevěná terasa by se vám po čase začala kroutit nebo by mohla popraskat. A jaký je tedy ideální podklad pro dřevěnou terasu? Vhodné je udělat betonové patky nebo betonový pás s podkladovými hranoly. Ty by měly být ze stejné dřeviny jako jsou terasová prkna. Zdá se vám, že je to složité? Ano, je to trochu alchymie. V případě, že se obáváte, že je to moc odborná a náročná práce, obraťte se na specialisty, kteří se stavbou teras zabývají denodenně.

 

Dvakrát měř, jednou řež

Toto přísloví zná zřejmě každý z vás. Při stavbě terasy ze dřeva je víc než důležité se soustředit na přesnost. Betonové povrchy by měly projít zkouškou vodováhy. Důležité je také dodržovat pravý úhel mezi prkny a podkladovými hranoly. Další důležitou věcí je zachovávat mezi jednotlivými terasovými prkny maximálně 5 milimetrů velkou diletační spáru. V případě, že spáry neuděláte, budou se prkna překrývat a dřevo nebude mít prostor pracovat. Naopak velká vzdálenost mezi jednotlivými prkny způsobí prohýbání terasy. Pozor také na nepřesné vrtání. Vruty, který bude každý jinde působí neesteticky. A věřte, že manželka vám tyto nepřesnosti připomene při každém nedělním kafíčku.

 

Položit správně dřevěnou podlahu na terasu opravdu není zcela jednoduché. A rozhodně není žádná ostuda nechat odbornou práci na těch, kteří ji opravdu rozumí. Vy budete mít jistotu, že vše bude správné udělané a terasa vám bude sloužit ještě dlouhé roky.

 

Pozor také na ventilaci

Dřevo musí větrat. Nedostatečné větrání dřevěné terasy by mohlo způsobit vlhnutí dřeva. To se potom začne kroutit, šrouby se začnou vylamovat. Nic příjemného. Jak tomu předejít? Větracím profilem na okrajích terasy a vzduchovým prostorem pod spodní konstrukcí pomocí terasových podložek. A také správným výběrem dřeviny. Důležité je pochopitelně také to, aby terasa měla dostatečný spád a voda z ní mohla snadno odtékat.

 

Nezapomeňte dřevo ošetřit

O dřevo je potřeba také pečovat. Při montáži je třeba dřevo ošetřit speciálním nátěrem, díky kterému bude podlaha odolnější vůči slunečnímu záření, ale také zatížení nebo vlivům počasí. Vhodné je používat speciální a profesionální oleje na bázi rozpouštědel, případně tenkovrstvou lazuru. Vždy pochopitelně záleží na tom, jaké dřevo na terase máte. Prkna je vhodné znovu natřít například po roce. Doba se odvíjí právě podle druhu použitého dřeva.

 

Také s renovací nebo údržbou podlahy vám v případě potřeby rádi pomohou odborníci. Jestliže tedy nejste zrovna domácí kutil, nechte tuto práci na specialistech a vy si jen užívejte své vysněné dřevěné terasy a relaxujte.