Dřevěné terasy jsou moderní, vzhledné a také trvanlivé. Jaké dřevo je však nejvhodnější pro dřevěnou terasu? A co je při výběru druhu dřeva důležité zohlednit?

 

Řekněte dřevu ano

 

Rozhodnutí pro dřevěnou terasu je bezesporu skvělá volba. Důležité je, aby materiál ladil s domem nebo s případnými stěnami terasy. Někdo chce, aby se hodil také do celého konceptu zahrady. Sehnat ten pravý materiál není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Na počátku je třeba si uvědomit, že ačkoliv je dřevo prakticky bezúdržbový materiál, ideálně dvakrát do roka byste mu měli dát péči, aby vydrželo co nejdéle.

 

Terasy Jelínek

Vybrat můžete z evropského dřeva

 

Nejčastěji vyrábíme terasy ze sibiřského modřínu. Je to dřevo, které poskytuje ideální poměr cena a výkon. Oblíbený je také evropský modřín, borovice nebo finská borovice ThermoWood. Tyto typy jsou vhodné pro milovníky klasicky. Je třeba vědět, že evropské dřeviny jsou méně odolné, ale levnější.

 

Modřín i borovice patří k měkkým dřevinám a jejich životnost je okolo 10 let. Sibiřský modřín má životnost až o 15 let vyšší. Ideálně dvakrát do roka je třeba podlahu z těchto dřevin důkladně umýt pomocí vysokotlakého čističe a následně ošetřit olejem na dřevo, který může mít různé odstíny. Pokud je terasa na horách nebo je vystavena slunečním paprskům často, je ošetření vhodné častěji.

 

Terasa z exotických dřevin

 

Na terasy jsou oblíbené také exotické dřeviny. Je to nejen kvůli netradičnímu designu, ale tak díky jejich odolnosti a vyšší životnosti. Vyšší je pak pochopitelně také pořizovací cena. Ta se však vyplatí, jelikož terasa vám bude sloužit mnohem déle. Pokud si chcete vybrat z exotických typů, můžete si vybrat Bankrai, Massaraduba, Merbau, Ipe nebo Bangkirai.

 

Tropické dřevo má vysokou hustotu a nabízí životnost od 30 let výše. Jde o naprosto nenáročné dřevo, které není třeba nikterak ošetřovat. Je fakt, že některé typy mohou časem šednout. Je to přirozená vlastnost dřeva, se kterou je vhodné už od počátku počítat.

 

Doplňky zvolte podle dřeva

 

Ideální bude, pokud si nejprve vyberete typ dřeva na terasu a k němu pak budete vybírat nábytek. Zvolit lze stůl a židle ze stejného dřeva nebo klidně sáhnout po jiném materiálu. Nejvhodnější jsou však opět přírodní materiály. Koupit si můžete také kovový nábytek. Je však vhodné, aby se jeho kovové části nedotýkaly dřeva. Většina dřevin totiž při kontaktu s korozivními kovy vytváří na povrchu modro-černé skvrny. Nerezová ocel je tedy ideální.